Wednesday, December 1, 2010

RAYAK DIFIKIR BODOH

MAAF SEBAB TERLALU LAMA TIDAK UPDATE BLOG INI SEBAB AKU EXAM..3.12.2010 PAPER LAST..huhuhu

selepas menyepi seberapa ketika..hari ini aku terasa bertanggungjawab untuk menulis walaupun waktu ini sepatutnya diisi dengan ulangkaji..kerana apa? kerana aku tidak mahu rakyat miskin kota terus diperbodoh sebodoh-bodohnya..kerana aku tidak mahu mahasiswa hanya memandang universiti adalah universiti semata-mata..

biar aku hurai satu persatu hari ini..mungkin penulisan kali ini agak panjang dan pembaca akan kebosanan..jadi akan aku selitkan beberapa hilai tawa supaya tidak menjemukan..

KERAJAAN BAGI BONUS RM500 KEPADA KAKITANGAN KERAJAAN..

kebanyakan kakitangan kerajaan hari ini pulang dari pejabat tersenyum riang hingga ternampak gigi..”yes, aku dapat RM500…boleh buat beli lampin anak..boleh beli lauk sedap untuk anak-anak dan isteri”..kesian mereka..dah berbulan hanya makan ayam..lama tidak merasa udang dan sotong..apatah lagi anak sulong aku si Ali, suka sangat makan sotong…tapi sebelum ini duit hanya cukup untuk makan biasa je..xpelah..hari ini sebagai hadiah 5A UPSR…ayah beli sotong untuk Ali ye…” bisik hati seorang ayah..

namun…bila tiba di stesen minyak..Harga minyak petrol RON97 dinaikkan sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter mulai esok berikutan harga pasaran minyak dunia semasa…HAH!!!…terkejut beruk sang ayah membacanya…macam mana ni..cukup ke RM500 tu untuk tampung kenaikan harga minyak untuk tahun ni?

nampaknya Ali x dapat lagi la makan sotong lepas ni..ini mungkin kali terakhir baginya..rungutan si Ayah Ali bukan lah rungutan dia sahaja..ia adalah rungutan semua..

cuba fikir sejenak..mengapa kerajaan beri RM 500 sekali gus dengan kenaikan harga minyak? kerana rakyat nak gula-gula kan rakyat..kerana UMNO-BN tidak mahu rakyat marah dengan kenaikan harga minyak..maka, kalau rakyat marah..kerajaan lantas berceloteh bahawa rakyat tidak bersyukur dengan pemberian bonus RM500…

WOIT BODOH!…cukup ke RM500 tu untuk tampung kenaikan kos taraf hidup akibat kenaikan harga minyak 15 sen? bila minyak naik..maka, secara automatik harga barangan akan naik..ini adalah formula yang cukup mudah untuk difahami..lepas tu akan ada la gesaan daripada kerajaan untuk peniaga turunkan harga barang…

kah..kah…kah…ini satu lagi kerja bodoh..dah la peniaga yang jual sayur  dan buah tu miskin papa kedana..bekerja dengan segala kudrat yang ada..terpaksa tanggung kos minyak untuk dijual..bila sampai di pasar kene jual pada harga murah…BODOH dan CELAKA punya UMNO-BN..dah la pakcik tu miskin..nak miskin kan lagi ke? kalau betul-betul cakna rakyat..turun la harga minyak..

kita bukannya negara thailand dan singapura..negara kita mempunyai minyak sendiri dan kita mengeluarkan minyak sendiri..megapa perlu ikut harga semasa dunia? x perlu la nak bandingkan dengan singapura wahai ahlul bangang…

kesimpulannya ini adalah taktik nak rompak duit rakyat secara halal..kerajaan dah xde duit sekarang..berhutang keliling pinggang..kalau dikira dicongak..setiap rakyat mempunyai hutang sebanyak RM14 000…siapa yang baru nak kahwin tu fikir-fikir kan lah ye…anda berhutang dengan bank dunia….

ADAKAH KITA MAHU MELIHAT RAKYAT SEPERTI INI?

image

KALAU NAK TAHU APA SEBENARNYA BERLAKU…KLIK DI SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...