Friday, January 28, 2011

E-DEMOKRASI– boikot?

hari ini hari jumaat..penghulu segala hari dan hari-hari yang penting dalam islam..semalam, semakin kukuh bahawa teori Pilihanraya Umum akan menggunakan sistem E ini akan dilaksana..

kalau sebelum ni..kesemua universiti hanya menjalankan proses E-VOTING..selepas ini, E-PENAMAAN akan dilaksanakan di UNIVERSITI MALAYA..aku melihat, ini adalah salah satu proses untuk mematikan demokrasi sihat di malaysia..

teorinya cukup mudah..sebahagian dasar yang akan dijalankan di peringkat nasional oleh kerajaan akan dicuba di peringkat universiti terlebih dahulu..Pilihanraya kampus 2011 adalah pilihanraya yang ke-2 menggunakan sistem e-voting ini..apabila sistem ini berjalan selama lebih 10 tahun di peringkat universiti, maka konco-konco BN-UMNO akan mengsihtiharkan bahawa sistem e-voting ini selamat untuk dilaksanakan di peringkat PRU..

buktinya lihat saja di universiti, mahasiswa yang cerdik pandai sudah menerima bahawa sistem e-voting ini selamat dan menjimatkan masa selain kita mampu menjimatkan kos kertas undi..malah mesra alam

cerita-cerita tahyul bahlul wal tolol ini akan terus dicanangkan sekiranya UMNO-BN masih mengusai tampuk pemerintahan negara dan MAHASISWA TIDAK MENENTANG SISTEM E-VOTING..

e-voting ini hanyalah satu ilusi untuk mengatakan bahawa pengundian itu selamat kerana sesuatu yang berkaitan dengan sistem komputer ini tidak pernah selamat..penciptaan virus, hack, dan jenayah siber sentiasa berkembang dan bertambah maju selari dengan kemajuan sistem keselamatan komputer..

contoh paling mudah..ANTI-VIRUS dicipta setelah virus dan worm itu wujud atau sebelum virus itu wujud? kalau virus dan worm itu tidak wujud..kenapa kita perlu susah payah habiskan duit untuk membeli antivirus? kenapa perlu ada orang menjual anti virus? cuba kita kaji dan selidik..jangan malas untuk berfikir..

pendangan peribadi aku..aku hanya mampu mengucapkan bahawa SISTEM E-VOTING ini adalah salah satu cara paling mudah untuk memanipulasikan demokrasi..hari ini..demokrasi kampus hampir-hampir mati akibat tekanan dari pihak pentadbiran universiti yang sentiasa menyalahkan mahasiswa yang beraktivis memperjuangakan kebajikan mahasiswa dan rakyat umumnya ditambah pula dengan sistem pengundian  yang jelek..

solusinya…BOIKOT E-VOTING!!!..PERJUANGKAN HAK KITA UNTUK MENGURUSKAN PRK!

SELEPAS INI : STUDENT GOVERMENT MILIK MAHASISWA..KENAPA HEP PERLU CAMPUR TANGAN??

Sunday, January 23, 2011

DEMOKRASI BERKUBUR, MAHASISWA MANDUL

imagemalam ini bulan menyaksikan segelintir mahasiswa UM, berhimpun di API untuk menghadiri forum yang bakal dijalankan..pilunya, forum tersebut telah dihalang oleh pihak keselamatan universiti atas arahan TNC HEPA..

ahh…segalanya bisa diatur..mulut manis lidah bercabang..macam musang membaham ayam..TNC HEPA,Professor Dr. Rohana Binti Yusof hari ini bergelar biawak..sah! ini bukan mainan..aku menagih janji mu di ROAD SHOW KK1..kau pernah bilang pada ku untuk menggalakkan mahasiswa bersuara..tetapi mengapa forum membincangkan halatuju MPMUM disekat??

 

cukup la bersandiwara bermadah kata, hari ini kita menjadi saksi bahawa idealisme mahasiswa telah disekat..perjuangan aktivisma mahasiswa dicabuli sesuka hati oleh tangan-tangan pengusa jijik..kenapa mahasiswa perlu disekat untuk membincangkan masalah mahasiswa? kenapa kita perlu dihalang untuk membela nasib mahasiswa? kenapa pihak pentadbiran menghalang forum mahasiswa?

image

notis amaran yang dikeluarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab universiti untuk menghalang mahasiswa hadir ke forum tersebut

kerana mereka takut jika mahasiswa menentukan nasib mahahasiswa melalui mahasiswa…mereka sajalah yang betul..

nampaknya demokrasi dikampus semakin dalam terkubur..malah lebih teruk lagi..dilumurkan najis pada pusara demorkasi oleh pihak pentadbiran universiti..mahasiswa sudah ketandusan platform untuk membincangkan masalah mahasiswa..kalau forum sebegini pun dihalang..apatah lagi forum yang lebih terbuka melibatkan sosial, politik dan ekonomi malaysia? itu belum lagi bercakap soal agenda kerajaan pada rakyatnya..

universiti sekarang sudah hilang cahaya keilmuannya..universiti hanyalah sebagai tempat bertapa staf dan kakitangan akademik untuk menebalkan ke”iman”an masing-masing..sepatutnya, universiti adalah tempat untuk membahaskan segala macam perkara dari sedalam seluar dalam hingga ke langit terbuka..sekarang mahasiswa telah hilang ideanya dan pemahamannya tentang peranan universiti disebabkan oleh AUKU..

oleh itu, bersama-sama kita bersedia untuk koyakkan mata, lukakan telinga darahkan hati..dengar dan hayati kebenaran ini..

hari-hari esok adalah milik kita..kita yang menciptakan sebuah masyarakat yang sejahtera..kita yang akan membentuk tata masyarakat..ke arah demokrasi kampus yang baru yang lebih telus..marilah kawan, mari kita khabarkan..ditangan kita tergengam arah bangsa..marilah kawan bersama kita raikan kebebasan demokrasi kampus..

Diskusi Dihalang !!! Mahasiswa Berkumpul Di hadapan API
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...