Saturday, October 9, 2010

HAPUS PMR : aku setuju....

hari ini hampir kecoh apabila kerajaan mahu mengekalkan UPSR tetapi PMR dimansuhkan..pada aku ini adalah langkah yang agak baik atas beberapa pendapat aku..


1) mengurangkan kos dan perbelanjaan untuk peperiksaan awam yang tidak terlalu penting..

betul, tugas kerajaan untuk memberi pendidikan yang sempurna kepada rakyat,tetapi sistem pendidikan yang terlalu berorientasi peperiksaan hanya merugikan sesetengah pelajar yang kurang pandai dan beberapa sekolah diluar bandar..kos bagi setiap peperiksaan awam bukannya kecil..daripada kos yang asas seperti mencetak kertas soalan dan elaun bagi pemeriksa skrip jawapan, banyak lagi kos lain yang perlu ditanggung oleh kerajaan seperti elaun pengawas peperiksaan,kos menggubal soalan,dan pelbagai lagi elaun..

diharapkan peruntukan kewangan tersebut boleh digunakan untuk perkara yang lebih baik kepada pelajar sekolah..terutamanya dalam bidang sahsiah dan keagamaan..kerana rata-rata pelajar sekolah makin rosak akhlaknya..bukannya menubuhkan lebih banyak sekolah termengandung Ali Rustam..hehehe


2) memastikan pelajar yang pandai dikawasan luar bandar tidak terlalu ramai ke sekolah berasrama penuh(SBP) dan maktab rendah sains mara(MRSM).

ideanya cukup mudah, berbaloikah apabila guru di sekolah luar bandar yang mendidik pelajar hingga pandai dan kejayaan pelajar tersebut semasa SPM di ragut dengan senang oleh SBP dan MRSM? jika semua pelajar yang pandai di letakkan di SBP dan MRSM, maka sekolah yang telah mendidik mereka semasa tingkatan 1-3 apa hanya mendapat kebanggaan..adakah sebegitu? saya melihat dalam konteks lebih luas..apabila hanya pelajar yang kurang pandai di sekolah tersebut, siapa lagi yang dapat menjadi perangsang untuk pelajar lain berjaya dalam akademik? yang tinggal hanyalah pelajar yang bermasalah dalam akademik..tidak ramai pelajar yang boleh ditonjolkan oleh sekolah luar bandar di peringkat nasional..

apa yang penting..guru-guru yang berkaliber perlu diagihkan sama rata, bukannya mewujudkan sekolah kluster..yang menempat ramai guru-guru yang hebat..tapi sekolah luar bandar? adakah mereka bukan modal insan yang perlu diasuh dengan ilmu akademik dan kokurikulum? inilah kerajaan kita..apabila orang barat buat, semua nak tiru..padahal struktur rakyat kita tidak semestinya sama dengan barat.yang penting pengagihan tenaga pengajar akademik dan kokurukulum perlulah sekata dan adil.


3) mengurangkan tekanan bagi ibubapa dan guru..

jika sekarang, kita dapat lihat, guru-guru yang mengajar begitu tertekan apabila terpaksa mengajar pelajar yang akan mengambil peperiksaan awam pada tahun tersebut..saban tahun, kelas tambahan terpaksa dibuat tidak kira samada siang atau malam..guru-guru ini juga mahu rehat seperti guru--guru lain..tidak patut kita membebankan guru semata-mata kerana keputusan peperiksaan PMR..kos ibubapa untuk menghantar anak mereka ke tuisyen juga boleh dikurangkan..


kesimpulannya..saya memang bersetuju dengan langkah ini...thanks kerajaan UMNO-BN..

tapi sekolah klauster aku kurang bersetuju....


p/s : idea UMNO-BN ni kadang-kadang boleh pakai sikit je..hehehehe

Friday, October 8, 2010

HELAH lama, TAKTIK baru..


Apa tujuan utama bilangan Askar Wataniah nak ditambah? untuk saja2? atau nak suka2?

Alasan yang diberi...

Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Dr Ismail Ahmad, berkata kementerian itu menjangkakan askar wataniah akan ditempatkan di baki 50 kawasan lagi menjelang tahun depan demi mencapai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kementerian itu iaitu 66,600 anggota dalam tempoh lima tahun akan datang.

ulasan lain..

"Dengan pencapaian ini, kita sebenarnya sudah mencapai 50 peratus sasaran yang ditetapkan dan kini fokus kita adalah di Sarawak dan Perak," katanya pada sidang media selepas majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Pertahanan di sini, hari ini.

Aku rasa ini adalah alasan yang paling ideal bagi orang malas nak berfikir dan alasan paling lawak bagi orang politik...sebab apa fokus di sarawak dan perak? mari sini nak bagi taw..
formulanya senang je..bila bilangan askar bertambah, maka banyak lagi undi pos..cuba fikir..ini adalah stategi politik jijik UMNO-BN..diorang dah taw yang sarawak mungkin akan jatuh ditangan Pakatan Rakyat..jadi, cepat2 diorang tambah talian hayat di sana..di Perak, bagi menjaga periuk nasi Zambri dan konco-konco, mereka terpaksa tambah undi pos untuk selamatkan pemerintahan mereka di perak..meraka dah tahu bahawa rakyat perak sedar bahawa undi mereka pada pru-12 telah dicabuli..jadi di Pru-13 kemungkinan besar mereka akan kalah lebih teruk..jadi, ASKAR TELAH DIPERGUNA UNTUK KEPENTINGAN POLITIK, BUKAN UNTUK MENJAGA NEGARA..

seharusnya kerajaan perlu menerapkan kepentingan mengundi dan kewajipan anak muda sebagai pengundi..selain itu, kerajaan hendaklah menggalakkan anak muda yang sudah layak untuk mengundi turun mendaftar sebagai pengundi..ataupun membuka "booth" tempat mendaftar di setiap universiti supaya mahasiswa dapat mengundi dan menggunakan akal yang waras untuk memilih pemimpin yang terbaik..itu baru demokrasi..bukannya menggunakan sesetengah pihak untuk kepentingan parti..


Alasan lain...

Pada 13 April tahun lalu, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan penubuhan satu batalion Askar Wataniah di semua 222 kawasan Parlimen dalam usaha memantapkan sistem pertahanan negara.

aku rasa alasan ini paling bebal yang aku pernah dengar..bilangan askar di tambah, tapi tahap keselamatan rakyat semakin baik ke? kadar jenayah x turun-turun jugak...malah disesetengah kawasan makin teruk..adakah ini satu sandiwara untuk mengurangkan pengganguran??hahaha..
bukan untuk mengelakkan pengganguran la...itu taktik politik..nak memantapkan sistem pertahanan negara kononnya,tapi yang peliknya enjin jet sebesar gajah boleh jugak lesap..mana askar-askar yang korang rekrut untuk jaga negara? jaga harta sendiri pun x boleh..nak jaga seluruh negara konon..beli kapal selam, x boleh menyelam..lepas ni pandu je kapal selam kat darat...

wahai pemimpin politik kotor..x perlu la anda buat bende ni semua...kita bukan lagi dijajah secara fizikal..tapi mentaliti masayarat terus terjajah..yang paling penting mentaliti rakyat perlu di pulihkan terlebih dahulu untuk mencintai negara..kalau rakyat betul2 sayangkan negera, x perlu nak tambah askar, sebab rakyat akan bangkit untuk menentang penindasan terhadap mereka..tapi yang sedihnya, pemimpin politik yang menjajah pemikiran rakyat..alangkah malunya aku bila bangsa melayu dijajah oleh bangsa melayu..


sebagai MAHASISWA dan ANAK MUDA,kita seharusnya menggunakan peluang untuk mengundi bagi mengubah nasib rakyat Malaysia ke arah yang lebih baik..jangan kerana sikap kita yang lewa untuk menunaikan tanggungjawab mengundi menyebabkan masa depan generasi sekarang dan masa depan terus rosak dibawah pemipin yang rosak..

siapa yang layak mengundi? Rakyat malaysia yang berumur 21 tahun dan ke atas..jadi, mahasiswa tidak terkecuali..sama-sama turun mendaftar dan mengundi..kerana...merujuk kepada kenyataan oleh Wan Ahmad Wan Omar, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bahawa terdapat lebih kurang 28% atau 4.39 juta rakyat Malaysia yang berumur lebih 21 tahun yang masih belum belum mendaftar sebagai pengundi sehingga akhir tahun lalu.

p/s : hari jadi ke-21 aku, aku nak gi daftar..hehehe..

Thursday, October 7, 2010

KEMALUAN : besarkah melayu punya?

Salam satu dunia...(sebab bukan kat malaysia je penulisan aku ni wujud)


Maaf kalau tajuk post aku kali ini nampak terlalu lucah..memang hakikatnya aku nak buat tajuk ini..selepas aku merasa terlalu terhina dengan "demo" makmal hari ini...


sebenarnya tajuk yang aku nak tulis : MELAYU HILANG DI DUNIA


Tajuk di atas belum cukup menggambarkan perasaan dan apa yang aku ingin kongsi sekarang..tengah hari tadi masa dalam makmal, aku ada bertanya pada "demonstrator melayu".. "Abang, bende tu ape?" aku merujuk pada satu simbol..apa yang menyebabkan aku rasa terhina bila dia jawab dalam bahasa inggeris.."This is bla,bla,bla,,,"..aku x kisah kalau dia nak cakap bahasa inggeris masa cakap kat sume student..tapi kalau cakap dengan sama melayu, x boleh ke kita cakap bahasa melayu? sedangkan cina yang duduk sebelah aku pun cakap bahasa melayu dengan aku..masa cina tu cakap ngn kwn2 cina, elok je diorang guna bahasa cina..xde pulak nak malu2..even pensyarah cina pun cakap bahasa cina ngn student cina...hairan aku...


Sudah sampai satu tahap dimana kita terlalu terikut dengan orang barat...apa yang baik boleh la kita ikut..macam, tabiat tidak membawa barang dengan beg plastik, xde pulak nk ikut..adakah dengan belajar bahasa inggeris kita akan jadi hebat dan pandai? kaji balik sejarah..sejarah ketamadunan sesebuah bangsa tidak berlaku dengan mempelajari bahasa bangsa yang maju semata-mata, tetapi menceduk segala ilmu dan menterjemah dalam bahasa bangsa sendiri, supaya rakyat lain yang tidak pandai berbahasa asing (macam aku) turut sama dapat belajar..bangsa melayu punyai bahasa sendiri..sebolehnya para pensyarah menggalakkan pelajar menggunakan bahasa melayu..


buku dalam bi la..xkn nak belajar dalam bm..


bagi aku buku dalam bi bukan masalah sebab masa ilmuan islam dulu pun merujuk pada karya dari yunani dan mesir purba..dan mereka menterjemahkan ilmu tersebut dalam bahasa yang rakyat kawasan sekitar faham...apa yang ditekankan adalah belajar menggunakan bahasa kita(melayu)..aku rasa tamadun melayu di malaysia tidak akan maju...mengapa aku berkata sedemikian? kerana kurangnya ilmu dalam bahasa melayu..yang adanya adalah mitos-mitos, sejarah dan cerita kanak-kanak..kurangnya jurnal berimpak besar dan bahan ilmiah berkualiti dalam bahasa melaydu..tambahan pula dengan sistem pembelajaran di universiti yang hampir keseluruhannya dalam bahasa inggeris..mungkin pengecualian bagi fakulti sastera bahasa melayu.....Di universiti tempat aku belajar,semua subjek yang aku ambil sekarang dalam bahasa inggeris kecuali subjek TITAS..dalam fakulti kejuruteraan, aku rasa hampir keseluruhan menggunakan bahasa inggeris..sampai satu tahap aku fikir, adakah bahasa melayu ni tidak boleh digunakan sebagai medium belajar? atau bahasa melayu ini tidak pernah wujud? hakikatnya sekarang,bahasa melayu hanya digunakan sebagai bahasa pasar,bukan sebagai bahasa ilmu..dan tidak mustahil bahasa melayu akan pupus satu hari nanti seperti bahasa latin yang hampir pupus...dan banya lagi bahasa-bahasa kaum minoriti lain yang telah lenyap ditelan zaman..maka pepatah MELAYU TIDAK AKAN HILANG DIDUNIA adalah satu mitos semata-mata, kerana bahasa melambangkan bangsa..hilang bahasa hilanglah bangsa..


adakah anda berbangsa melayu? jangan lah malu berbahasa melayu...jikalau anda cina dan india..pertahankan bahasa dan tulisan anda kerana orang melayu sudah hilang tulisannya kerana pengkhianat melayu..pengkhianat melayu yang mengusir tulisan jawi dari sekolah..sehingga aku x pandai menulis jawi...aku bukan lagi melayu sejati............

p/s : aku bukan PERKASA...hahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...