Thursday, October 28, 2010

"PAU" DUIT PENIAGA....

tiada lagi pasar malam??

pasar malam kerinchi pun? hehehe..kesian kat aku..mcm mana lak ngn kat area luar bandar? adakah pasar malam di hapuskan? pada aku, pasar malam adalah sesuatu yang amat unik kalau nak dibandingkan dengan kedai2,lot2 perniagaan dan shopping complex..

apa motif untuk menghapuskan pasar malam ni? teorinya amat mudah..untuk kaut duit..sebenarnya, buat masa sekarang majlis daerah atau perbandaran hanya mengutip "sedikit" bayaran yang dikenakan kepada setiap gerai yang dibuka..malah kalau di kawasan aku, pakcik yang jual sayur dalam raga motor pun kena jugak,,padahal sayur x sampai 1kg pun di jual..dan sayur tu ada atas motor..tetapi tetap kena bayar jugak..sama dengan orang yang buka payung dan meja...betapa rakusnya..hahahaha

malah jika pasar malam di gantikan dengan gerai..aku rasa bayaran yang akan dikenakan wajib ditambah..deria rasa ke enam aku betol2 dapat merasakan..aku x tipu..hahaha..kerajaan sekarang amat terdesak untuk mencari wang..malah tanpa segan-silu merompak duit rakyat secara halal melalui cara sebegini..x malu ke UMNO-BN oii??

aku nak pasar malam jugak...sebab aku nak beli ayam gorang dengan apam balik..

I LOVE PASAR MALAM

1 comment:

 1. x nak caye ke??

  ni dia..malaysiakini bagtaw...

  Pasar malam, pasar tani, pasar minggu dan pasar tamu akan menjadi nostalgia apabila ia bakal digantikan dengan Pasar Komuniti, mengikut bidang ekonomi utama negara (NKEA) melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dilancarkan Isnin lalu.

  Tujuan rancangan kerajaan itu adalah menyelaraskan beberapa pasar berkenaan dan menyatukan mereka di lokasi-lokasi yang mempunyai persekitaran yang kondusif.

  “Pada masa ini, pasar-pasar tersebut menghadapi cabaran prasarana.

  “Mereka beroperasi di beberapa lokasi sementara (contohnya,; padang permainan,tempat letak kereta, di tepi jalan raya) yang sering menyumbang kepada kesesakan dan keadaan kotor,” petik laporan ETP itu.

  Projek ini dijangka menyaksikan peniaga terpaksa berbelanja lebih kerana pasar tradisional mereka sekrang ini adalah murah - mereka boleh menyewa satu lot untuk kurang RM10 sehari.

  Bagi menyusun semula peniaga berkenaan, projek ini memerlukan dana swasta dan pelaburan RM15.5 bilion bagi membantu memperuntukan pinjaman pada kadar faedah yang lebih rendah, menyediakan pembiayaan atau rundingan bagi mendapatkan kadar bayaran lesen kenderaan dan lesen gerai jualan yang lebih rendah kepada peniagaan.

  Inisiatif Pasar Komuniti yang dicadangkan itu dikatakan akan menghasilkan pendapatan tambahan sebanyak RM8.8 bilion pendapatan negara kasar setahun dan mewujudkan 141,000 pekerjaan menjelang 2020.

  Projek yang sama juga akan menyaksikan penjaja yang menjual makanan di gerai-gerai jalanan ditempatkan di pusat makan sehenti yang dinamakan Bazaar Makan di mana pengunjung boleh mencuba dan menikmati masakan Malaysia dan antarabangsa yang terbaik

  Pusat makan besar premium itu turut akan mempunyai kedai makanan ternama seperti restoran keluarga, restoran perkhidmatan segera, kafe, bar dan restoran mewah.

  Pusat makanan ini juga akan menyediakan daya tarikan seperti taman pancaindera, permainan dan gelanggang acara dan taman permainan, dan kedai runcit kecil seperti kedai serbaneka dan surat khabar.

  Setiap Bazaar Makan yang didirikan akan bersaiz lebih kurang 9,000 meter persegi, dengan kapasiti tempat duduk sekitar 3,500
  orang.

  Sejumlah 10 Bazaar Makan akan dibina dalam tempoh 10 tahun akan datang di bandar-bandar utama di Malaysia dan usahasama ini akan diuruskan secara persendirian dan oleh Wesria Food Sdn Bhd.

  Projek ini melibatkan pelaburan dan pembiayaan sebanyak RM270 juta, di mana hampir 90 peratus daripadanya dicadangkan dari sektor swasta.

  Kerajaan berharap Bazaar makan ini mampu akan menghasilkan pendapatan tambahan sebanyak RM230 juta pendatan dalam negara kasar setahun dan mewujudkan 4,200 pekerjaan baru menjelang 2020.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...